13 Madde İle Dijital Dünyanın “İlk”leri
14 Haziran 2016
Dijital Pazarlama Eğitiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
14 Haziran 2016

Growth Hacking Nedir? Growth Hacker Nedir?

Growth Hacking Nedir? Growth Hacker Nedir?

Pazarlama tarihi boyunca sektöre yeni giren her şirket için piyasada tutunmak ve büyümek daha da zor hale gelmeye başladı. Çünkü rekabet edilecek aktörler arttı, reklamların maliyeti arttı. Yani para harcamadan isim duyurma ve büyüme olanağı neredeyse hiç kalmadı.
Dijital pazarlamanın doğuşu ile dar bütçeli şirketler, geleneksel reklam modellerinden çok daha ucuz yolları kullanarak seslerini duyurabilmeye başladılar. Ancak dijital pazarlamanın yayılması ve yüksek getirisinin fark edilmesi ile buradaki reklam maliyetleri de gittikçe arttı.
Hal böyle olunca yeni kurulan şirketler için yeni dijital pazarlama stratejileri bulmak zorunlu hale geldi. Bu zorunluluk doğal reklamcılık (native advertising), içerik pazarlaması (content marketing) ve growth hacking (yerleşik bir Türkçe karşılığı bulunmamakta) gibi kavramların doğmasına sebep oldu.

Growth Hacking Nedir?

Şirketin kuruluşundan sonra; analitik analizlerin yapılarak sonuçlarının toplandığı, test edildiği, bu sonuçların yorumlandıktan sonra sosyal metrikleri kullanarak yaratıcı çözümlerin hayata geçirildiği bir büyüme stratejisidir.
Bu stratejiyi çekici hale getiren en önemli faktör küçük bütçelerle hiç beklenmedik büyüme hızlarına ulaşılabilmesidir. “Önce büyüme, sonra bütçe” cümlesini growth hacking stratejisinin mottosu olarak düşünebiliriz.
Her ne kadar daha çok start-up şirketler için geçerli olsa da, aralarında Facebook ve Twitter’ın da olduğu birçok dev şirket büyüme dönemlerinde growth hacking stratejisini kullandılar.
Growth hacking kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte “growth hacker” diye bir meslek sektöre katıldı. Şimdi de growth hacker konusuna bir göz atalım.

Growth Hacker Nedir? (Kimdir?)

Dijital pazarlama veya online pazarlama uzmanlarından en büyük farkları, her türlü metriği analiz etmeleri, test etmeleri ve çıkan sonuçlar neticesinde yaratıcı çözümleri sunabilmeleridir.
Hangi özelliklere sahip olmalıdır?
1-) Bu kişiler hem metriklerin analitik analizini yapıp onlarla oynama kabiliyetine, hem de bu analizlerden elde ettiği sonuçlar yardımıyla kestirme büyüme yollarını bulma kabiliyetine sahip olmalıdır.
2-) Hem pazarlama hem de teknik ve analiz yönünün yeterli düzeyde olması gerekmektedir. Çünkü growth hacker, pazarlama ve geliştirici ekipler arasında köprü vazifesi gören kişidir. Örnek verecek olursak: SEO’dan anlayacak kadar teknik bilgiye, müşterinin ne istediğini anlayabilecek kadar pazarlama bilgisine sahip olmalıdır.
3-) Verilerle oynamaya meraklı, disiplinli ve araştırmacı olmalıdır. Devamlı olarak A/B testleri, Google Analytics analizleri, SEO gibi konularda güncel kalmalı, ürünü bir adım daha öteye götürmek için son kullanıcının talep ve ihtiyaçlarını iyi saptayıp yaratıcı çözümler üretebilmelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir