Vine Kapatıldı Mı?
28 Ekim 2016Avcılar Haberleri | 24-30 Ekim 2016 Haftalık Bülten
31 Ekim 2016Alışverişin Rüzgarı İnternet’te Esiyo
Alışverişin Rüzgarı İnternet’te Esiyo
Sürekli gelişen teknoloji, hayatımızdaki bir çok alışkanlığı değiştirmiş durumda. Bunlardan bir tanesi de e-ticaret adını verdiğimiz internet üzerinden alışveriş yapma imkanı. E-ticaretin bize sunduğu en güzel imkan mağaza mağaza dolaşmadan, yorulmadan ve aldığımız eşyaları eve kadar taşımak için uğraşmadan her şeyi oturduğumuz yerden, bir kaç tık ile alıp ürünleri kapıda karşılama imkanı. Tabi durum bu kadar rahat olunca rekabet ortamı da bir hayli kızışmakta, ve gün geçtikçe rakipler artmakta.
Söz konusu internet üzerinden, dahası bir web sitesi üzerinden para kazanmak ise, ister bir e-ticaret siteniz olsun isterseniz bir blog yazarı olun görünür olmak gibi bir zorunluluğunuz var. Çok güzel bir internet mağazasına sahip olmuş olabilirsiniz, çok da güzel bir alt yapınız olabilir fakat insanlar bundan haberdar değilse doğal olarak bu yatırımınız size kar getirmez. SEO dediğimiz iş ise internette arama yapan insanlar ile onlara doğru bilgiyi & ürünü vermeye çalışan web sitelerini bir araya getirmek. SEO bilinen en ucuz reklam türüdür diyebilirim. E ticaret ile SEO’nun gücünü birleştirdiğimizde ortaya milyonlara erişebilen bir web sitesi çıkabiliyor.
Tabi bu iş göründüğü kadar kolay olmuyor. Öncelikle hitap ettiğiniz kitleyi iyi tanımalı, sattığınız ürünü bu sanal mağaza üzerinde nasıl daha iyi pazarlayacağınızı bilmeniz gerekmekte. Sırf Google’da görünür olacağım diye kullanıcılarınızı hiçe sayıp SEO odaklı çalışmalar yapmaktan kaçınmalısınız. Unutmamalısınız ki Google kullanıcı dostu olan siteleri daha çok sevmekte ve her geçen gün bu siteleri daha da üst sıralarda göstermektedir.
Diyelim ki herhangi bir paket yazılım ile sanal mağazanızı açtınız, ürünlerinizi belirlediniz ve artık satış yapmaya hazırsınız. Bu sanal mağazanızı kullanıcılarla birleştirmek için E ticaret SEO çalışması yapmaya karar verdiniz. Peki nereden başlamanız gerekiyor? Küçük maddeler halinde bunlara birlikte göz atalım.
Anahtar Kelime Seçimi
Ayakkabı sattığınızı varsayalım. Hedefiniz ayakkabı kelimesinde ilk sayfada görünmek. Fakat direk ayakkabı kelimesine odaklanıp bu kelime üzerine çalışma yapmanız sizin için bir hayli zor olacak. Ayakkabı kelimesinin aylık ortalama aranma hacmi 110.00 civarı. Denizin büyüklüğünün az çok farkındasınızdır. Emeklemeden koşmaya çalışmak ve bu büyük denizde boğulmak yerine daha kolay ulaşabileceğiniz kelimeleri belirlemenizde fayda var. Örnek vermek gerekirse topuklu ayakkabı kelimesinin arama hacmi aylık ortalama 49.500 civarı. Bu kelimede ilk sayfaya çıkma ihtimaliniz ayakkabı kelimesine göre daha kolay olacaktır. Arama hacmi çok geniş olan kelimelerde belkide hiç tıklanmayan sayfalarda olmak yerine daha küçük hacimli kelimelerde lider olmaya çalışın. İnternette görünür olmaya başlamanızla birlikte satışlarınız da bu oranda artmaya başlayacak ve bunun gibi bir kaç kelimeyi birleştirmeniz halinde siteniz belirli bir kitle ve Google gözünde bir güç oluşturmuş durumda olacak. Uzun lafın kısası ilk başlarda anahtar kelimelerinizi ikili veya üçlü gruplara ayırarak bunlar üzerinde çalışma yapmanız ve artan gelirinizle birlikte asıl anahtar kelimenize odaklanıp buna yönelik çalışmalar yapmanız gerekmekte.
Site Optimizasyonu
Anahtar kelimelerimi belirledim peki ya şimdi ne yapacağım.. ? dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikle sitenizi genel site içi SEO kriterleri yönünde kontrol etmeniz gerekiyor. Bunların en başında title ve description dediğimiz web sitenizin sayfa başlığı ve açıklama bölümleri. Bu bölümler arama sonuçlarında direk kullanıcılara gösterilen bilgiler olduğu için sıralamalar kadar kullanıcıların siteleri tıklamasındaki en büyük etkenlerden birisidir. Bu alanları çok iyi kullanmalı, her sayfa için o sayfaya özel başlık ve açıklama eklemeli, içerisinde anahtar kelimeyi de kullanarak daha güçlü bir otorite elde etmeye çalışmalısınız. Sırf sayfa adı çok dikkat çekici diye bir çok ziyaretçi kazanabileceğinizi aklınızdan çıkartmayın.
Web sitenizin mümkün olduğunca hızlı açılmasına özen gösterin. Sırf sayfa yüklenmiyor yada çok geç yükleniyor diye bir sürü ziyaretçi kaybı yaşayabilirsiniz. E ticaret SEO için hız olmazsa olmazdır.
Sayfa içeriğinizi mümkün olduğu kadar etkili kullanmaya çalışın. Kullanıcıya o ürün ile ilgili aradığı her detayı vermeye çalışın. Yazdığınız içeriğin özgün olması size SEO konusunda artı bir puan daha getirecektir. Kendinizi bir mağazada satış danışmanı olarak düşünün ve satış yapmaya çalıştığınız müşterinin ürün ile ilgili sorabileceği her şeyi sayfanızda bulundurmaya çalışın. Hangi karta kaç taksit, kargo ücrete dahil mi, ürünün bedenleri, renkleri gibi…
Link yapısı ve kategorilendirme de en çok dikkat etmeniz gereken unsurlardan bir tanesi. Kullanıcılarınız bir önceki sayfaya kolayca erişebilmeli, o an hangi kategori içerisinde olduğunu bilmeli.
Ana kategori -> alt kategori -> ürün sayfası mantığını iyice benimsemeli, bütün ürünlerinizi kategorilendirmelisiniz.
Mobil Uyumluluk adını verdiğimiz kriter, web sitelerinin mobil platformlarda da kullanılabilir olması, daha kolay okunabilir ve sayfalar arasında en az tarayıcıda olduğu kadar rahat gezinebilme imkanıdır. İnsanların bir çoğu mesai saatleri içerisinde e-ticaret sitelerinde gezinip ürünü beğendikten sonra akşam eve gelince o ürünü satın alıyor. Yani sitenizin mobil uyumlu olması hem mobil aramalarda da görünebileceğiniz anlamına gelmekte hemde satış oranınızı arttırmaktadır. Unutmayın ki mobil uyumlu olan siteler, Google’ın yeni getirdiği algoritmasına göre hem daha üst sıralarda gösteriliyor hemde mobil uyumlu olmayan web sitelerine göre daha çok ziyaretçi sayısına sahipler.
Sosyal Medyayı Etkili Kullanma
Sosyal medyanın günümüzdeki etkisini bilmeyen kalmamıştır. Özellikle Twitter’ın bir haber sitesine göre haber yayma hızı daha fazladır. Durum böyle olunca web sitemizi en az Google’da olduğu kadar sosyal medya ortamında da göz önünde tutmanın faydası elbette çok olacaktır. Web sitesine ait içerik ve linklerin sosyal medya hesaplarında paylaşılması hem SEO açısından siteyi desteklemekte hem de kullanıcı etkileşim oranını arttırmaktadır. Aktif olan, kullanıcıları ile iletişim içerisinde olup onların sorunlarını dinleyen, dahası çözüm üreten e-ticaret siteleri diğer sitelere göre daha öndedir.
Çünkü kullanıcı o siteden bir ürün aldığında olası bir problemde sosyal medya kanalı üzerinden satıcı ile iletişime geçip çözüm bulabilmektedir. Sorunu kolayca çözülen ve üründen memnun kalan kullanıcı bu konudan arkadaş ortamında bahsedecek ve sitenizi bilmeyen kullanıcılar sırf güvenilir ve dürüst olduğunuz için alışverişlerinde sizin sitenizi tercih edeceklerdir. Unutmayın en güzel reklam, kullanıcılarınızın sizi etrafındakilere tavsiye ettiği reklam şeklidir. Böylece daha az reklam parası harcayarak daha geniş kitlelere yayılabilir ve ürünlerinizi daha çok kişinin kullanmasını sağlayabilirsiniz.
Yukarıda saymış olduğum ve örneklendirerek açıkladığım her bir nokta bir E ticaret SEO kriteridir. Fark ettiyseniz hepsi kullanıcı memnuniyeti adına yapılmış hareketlerdir. Yani Google odaklı değil tamamen kullanıcı odaklı doğal SEO’dur ve Google’ın en çok sevdiği, tavsiye ettiği yöntemdir.