Aynı Anda Birçok İşi Beraber Yapmak Zihnimize Zarar mı Veriyor?
Çoklu görevlilik olarak tabir edebileceğimiz hayatımıza ne zaman girdiğini bile bilmediğimiz bir kelimeden bahsediyoruz aslında; multitasking. Aynı anda birçok işi yapmak için harcadığımız çaba uzun vadede bizi oldukça olumsuz etkiliyor. Performansımızı, üretkenliğimizi, hatta kariyerimizi bile etkiliyor.
Stanford Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni çalışmaların bulguları bir hayli ilginç. Aynı zamanda birçok işi yerine getirmek yerine bir iş ile ilgilenenler ‘çoklu görevlilerden’ çok daha fazla üretkenler. Yani aynı anda mailleri kontrol etmek, telefonları yanıtlamak, ya da birçok işi yarım yarım yapmak sadece yorucu değil bir o kadarda zararlı.
Araştırmaya katılan kişilerden hayatını sürekli çoklu görev altında geçiren bir grup aynı anda birçok işi yapmaya çalışmanın kendilerini ve performanslarını hızlandırdığına inanırken aslında düşüncelerini organize etme ve gerekli bilgileri ayıklama sürecinde pek iyi durumda değiller.
Aynı anda birçok işi beraber yapmaya çalışmanın üretkenliği düşürmesinin temel nedeni beynimizin belirli bir zamanda sadece bir işi bitirmeye odaklanması ile ilgili. Aynı anda iki işi yapmaya kalktığınızda beyninizi iki işi de hakkıyla yapma konusunda baskılayarak kapasitesinin üzerinde yük vererek, zarara neden oluyorsunuz.
Stanford Üniversitesi dışında bu konuda çalışan birçok kurum ve üniversite de aslında birbirleri ile benzer sonuçlara ulaşıyorlar. Son olarak Londra Üniversitesi’nin yaptığı çalışmanın bulguları ise çoklu görevliliğin kişilerde IQ düşmesine neden olduğunu açıkladı. Araştırma ekibi zihinsel görevlerde aynı anda birçok işi yapmaya çalışanlarının IQ puanlarının bütün gece ayakta kalan kişiler ve madde bağımlıları ile benzer seviyelerde olduğunu sonucuna vardı.
Performans, IQ ve Daha Fazlası: Beyne Zarar Veriyor!
Evet günışığı ile dolu bir yazı olmadı farkındayım. Şimdiye kadar çoklu görevliliğin üretkenlik ve IQ puanlarında düşüşe neden olduğundan bahsettik ancak daha kötüsü de var: Beyne verdiği zarar!
Sussex Üniversitesi’nde yapılan araştırmada çoklu görevliliğe bağlı olarak oluşan zihinsel yetersizliğin geçici değil kalıcı olduğuna dair bulgulara ulaşıldı. Aynı anda birçok cihaz ile vakit geçiren kişilerde beynin kavrama, duyguları kontrol etme gibi bölümlerinden sorumlu olan kısımda ki yapının değiştiği sonucuna MR görüntülerinin yorumlanması sayesinde ulaştılar.
Belki de şimdi yoğunluk ve öncelikleriniz konusunda ikinci kez düşünmenin tam vaktidir.