Bahçelievler Haber | İhlas Koleji Kupaları Topladı
6 Haziran 2016
Bahçeşehir Haber | Uğur Okulları’ndan Öğrencilerine Ayrıcalık
6 Haziran 2016

Bahçelievler Haber | Lösemiyle Mücadeleyi İlik Nakliyle Yendi

Bahçelievler Haber | Minik Yürekler Lösemiyle Mücadeleyi İlik Nakliyle Yendi

Minicik bedenleriyle anne ve babalarının kucaklarında lösemiyle savaşan minik yürekler, kemik iliği nakliyle hayata yeniden ‘merhaba’ dedi.

Minicik bedenleriyle anne ve babalarının kucaklarında lösemiyle savaşan minik yürekler, kemik iliği nakliyle hayata yeniden ‘merhaba’ dedi. Türkiye’de her yıl yaklaşık bin çocuğa lösemi teşhisi konulduğu belirten Doç. Dr. Ceyhun Bozkurt, löseminin nedeninin yüzde 90 bilinmediğine dikkat çekti.

Birine 6 aylıkken, diğerine ise birinci yaş gününde lösemiyle tanıştı. Yaşadıklarının farkına varmadan ömürlerinin ilk günlerini hastane odasında geçirmek zorunda kalan minik bedenler, kemik iliği nakliyle hayat tutundu. Yılda yaklaşık 3 bin 500 çocukta kanser vakası beklendiğini vurgulayan Bahçelievler Medical Park Hastanesi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ceyhun Bozkurt, bunların yüzde 30’unu lösemilerin oluşturduğunu ifade etti.

6 AYLIKKEN LÖSEMİYLE TANIŞTI

Minik Oğuzhan’ın 6 aylıkken lösemi ile tanıştığını anlatan baba Murat Arslan, oğullarının ilaç tedavileri ve ardından Amerika’dan bulunan uygun ilikle sağlığına kavuştuğunu söyledi. Baba Arslan, “Oğuzhan’ı 3 aylıkken rutin kontrole getirmiştik. Dalağında büyüme olduğunu söyledi. Kan tahlilleri sonucunda önce Çapa Tıp Fakültesi’ne gittik. Orada bir iki aylık bir süreç yaşadık. Hocalarımız lösemi teşhisini koydular. O gün bu gündür tedavisi devam ediyor. İlk 4 kür ilaç tedavisi olduk. Nakil olacağımız kararlaştırıldıktan sonra, nakil arama işlemlerimiz oldu. Amerika’daki donör yaşı ve dokusu itibariyle uygun görüldü. Bizim donörümüz Amerika’dan 19 yaşında bir kız çocuğu. Onların bilinçlerine de ailecek hayran olduk. Şubat’ın 11’inde ilik nakli oldu. Zorlu bir 6 hafta geçirdik.” diye konuştu.

“Oğuzhan’la beraber ailecek lösemi olduk” diyen anne Gülcan Arslan ise yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Oğuzhan, ilk çocuğum. 3 aylıkken böyle bir hastalıkla karşılaştık. Sıradan bir günle başladık. Bir ay sonra lösemi olduğunu öğrendik. Oğuzhan Lösemi oldu. Biz ailecek Lösemi olduk. 10 ay ilaç tedavisinin ardından Oğuzhan ilik nakli oldu. Şu an iyi gidiyor durumu. Umarım bundan sonra da iyi gidecek.”

‘UMUDUNUZU KAYBETMEYİN ÇOCUĞUNUZA GÜVENİN’

Oğlu Ali Ayaz’ın doğum gününde rahatsızlandığını söyleyen anne Yasemin Pala ise, tedavi sürecini iki kere yaşamış. Ali Ayaz’ın iyileştiği anda hastalığının tekrar nüksettiğini belirten Pala, “İlk öğrendiğimizde bu hastalıkla ilgili hiçbir bilgimiz yoktu. İşin içine girince hastalığın ne kadar ciddi bir şey olduğunu ve hem bizim hem de çocuğumuz için ne kadar zor olduğunu öğrenmiş olduk. Çok kötü zamanlar geçirdik. Tam 1 yaşında doğum gününde öğrendik. Akşamında doğum gününü yapmak istiyorduk. İlk günlerde tedavimiz iyi geçmedi. Tedaviyi bırakmadık. Devam ettik. Nakile karar verildi. O sırada hastalık tekrar nüksetti. O arada hemen hızlandırılmış bir program yaptılar. Hemen nakil sürecimiz başladı. Almanya’dan bulunan uygun ilikle kemik iliği nakli gerçekleştirildi. Biz Almanya’dan ilik gelene kadar hiç gelmeyecek zannettik. Çünkü karşı taraftaki kişiyi görmüyor ve tanımıyorsun. Belki ikna edemeyeceksin. Doktorlarımız bize umut verdi.” şeklinde konuştu.

Ali Ayaz’ın saçlarını dahi kestirmenin büyük bir mutluluk olduğunu söyleyen anne, çocukları lösemiyle savaşan ailelere şöyle seslendi: “Her şey çok güzel gidiyor. Tedaviye cevap verdi. İlik vücudunda çalışmaya başladı. Düşünün saçlarını kestirdik. Saç yoktu. Ama şu an saçlarını kestirdik. Saçları hep dökülmüştü. Saçlarını kestirmek bile bize büyük bir sevinç yaşattı. Aileler, asla umudunu kaybetmesin. Allah’a ve doktorlarına güvensin.”

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARDA LÖSEMİ RİSKİ

Lösemilerin, nedeninin yüzde 90 oranında bilinmediğini belirten Doç. Dr. Ceyhun Bozkurt, “Kanser hastalıkları dünyada araştırmaların en çok yapıldığı alanlardan birisidir. Büyük araştırmalar ve ilerlemeler var. Ancak birebir löseminin nedeni şu diyemiyoruz. Yüzde 10’luk kısımda bildiğimiz faktörler var. Örneğin, 2. Dünya savaşı Hiroşima’daki atom bombası deneyiminden yola çıkarak bundan yaklaşık 6-7 ay sonra büyük bir lösemi olgusu gözlenmiştir. Radyasyonun lösemiye yol açtığını biliyoruz. Atom bombası dozunda alınan radyasyon oranının lösemiye neden olduğunu biliyoruz. Ancak düşük dozda görüntülemeler için alınan radyasyon lösemiye yol açtığına dair bir veri elimizde yok. Ailesel bazı tümör yatkınlık sebepleri var. Doğuştan, örneğin Down Sendromlu çocuklarımızın lösemiye yakalanma riski diğer çocuklara oranla daha yüksek. Yaklaşık 20-30 kat daha fazla görebiliyoruz. Lösemiyi 2-10 yaş arası çocuklarda sıklıkla görüyoruz. 4-5 arasında ise vaka yoğunlaşıyor.” dedi.

PEDİATRİK KEMİK İLİĞİ NAKLİNDE TÜRKİYE İKİNCİ SIRADA

Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi’nin kemik iliği naklinde zaman kaybının önüne geçtiğini belirten Doç. Dr. Bozkurt, Türkiye’nin Avrupa’da Almanya’dan sonra pediatrik kemik iliği naklinde ikinci sırada olduğunu söyledi.

Bozkurt, lösemi tedavisinde kemik iliği naklinin önemini şöyle anlattı: “Tedavi açısından ülkemiz gelişmiş bir düzeyde. Lösemi hastalarında ilk tedavimiz kemoterapi dediğimiz ilaç tedavisidir. İlaç tedavileri löseminin tipine göre, 6 aydan 3 yıla kadar sürmektedir. Kemoterapinin iyi yanıt vermediğini ve hastalığın tekrarladığını düşündüğümüz olgularda kök hücre kemik iliği naklini tercih ediyoruz. TÜRKÖK ile birlikte yaklaşık 20 tane çocuk pediatri kemik iliği yapılan merkezimiz var. Artık yurtdışından da hastalarımız Türkiye’ye gelip tedavi olabiliyor. Avrupa’da Almanya’dan sonra pediatrik kemik iliği naklinde ikinci sıradayız. Kemik iliği nakli bekleyen hastalarımızda en önemli sorun uygun verici bulmak. Bunu genelde biz yurtdışında arıyorduk. Bu süreç uzun bir zaman alıyordu. 7 ay kadar ciddi zaman kaybı. TÜRKÖK ile yurdumuzda şu anda 130 bin civarında bağışçılarımızın bilgileri mevcut. Bu süreyi yarı yarıya indirmiş durumdayız.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir