Site icon MEGESOFT

E-ticaret Sitelerinin Trafiğini Arttıracak 10 SEO Önerisi

E-ticaret Sitelerinin Trafiğini Arttıracak 10 SEO Önerisi

E-ticarette rekabet her gün biraz daha çetinleşiyor. Yüz binlerce dolarlık bütçelerin savaştığı Adwords hesapları, yaratıcılığın sınırlarını zorlayan sosyal etkileşimler bir yana bu rekabet en önemli trafik kaynaklarından biri olan organik trafiği de etkiliyor.

Bir çok ürün yayıncısının tercih ettiği XML formatındaki ürünler çift sayfa ve içerik problemlerine sebep oluyorken, etkili olmayan e-ticaret yazılımları & site mimarileri,  halen 2009 yılından kalma taktikleri uygulamaya çalışan rekabetçiler sayesinde arama motoru sonuçlarında önplanda olmak tahmin edildiği kadar zor değil.

Ülkemizde sadece SEO’ya yönelik sınırlı sayıda ajansın olması ve büyük ajansların yan ürün olarak bu danışmanlığı satmak için kurdukları küçük ekipler sebebiyle ajanslardan da tam randıman almak mümkün olmayabilir.

Bu noktada benim görüşüm, tüm start-up kurucularının ve şirket yöneticilerinin organik trafik konusunda bilinçlenmeleri ve kendi bilgi birikimleri doğrultusunda da buraya yatırım yapmaları yönünde. Günümüz rekabetçi dünyasında her start-up sahibi veya profesyonel yönetici, kendisini en kalıcı ve etkili trafiklerden birini sağlayacak SEO hakkında iyi kötü bir bilgi birikimine sahip olmalı.

Bu durum sadece şirketlerin SEO’yu kendi içlerinde çözmeleri için değil, çalıştıkları ajanslarla ortak dili kullanabilmeleri ve onların yaptığı işleri takip edebilmek için de çok önemli. Lafı fazla uzatmadan, Megesoft’taki tecrübelerimize göre şekillendirdiğimiz e-ticaret sitelerinin trafiğini arttıracak 10 SEO önerisini sizlerle paylaşalım! Bu yazıda mümkün mertebe site-içi SEO sınırlarında kalmaya çalıştım, fırsat olursa site-dışı SEO ve e-ticaret siteleriyle ilgili ayrı bir çalışma yapacağım.

10 farklı başlıkta incelediğimiz 100 ipucunu ve her ipucuna ilişkin detayları aşağıda bulabilirsiniz.

1) Hedeflerinizi ve Stratejinizi Belirleyin

Arama motoru optimizasyonuna başlarken, yol haritanızı en doğru biçimde çizebiliyor olmanız önemli. Uzun vadeli bir yatırım olan SEO, boş vakitlerinizi değerlendirerek büyük başarılar sağlayabileceğiniz bir pazarlama kanalı değil. Bu yüzden her şeyi en başından planlamak ve hedeflenen noktayı bilebilmek için mutlaka bir başarı kıstası koymak gerekiyor. İster kendi projenizi, ister bir müşterinizin projesini yönetin; iş dünyasının KPI (Key Performance Indicator) adını verdiği bu başarı kıstaslarına bağlı kalmanız çok önemli! Eğer bu işin gerçekten hakkını vermek istiyorsunuz, mutlaka İngilizce bilmeniz ve günceli takip etmeniz gerekiyor.

2) Anahtar Kelime & Pazar Araştırması

Hedeflerinizi iyi kötü kestirdiniz ve proje planınızı yapmaya başladınız! Peki ya gerçekten uğruna bunca emek vereceğiniz pazar buna değer mi? Bunu anlayabilmek için Google & Bing & Yandex gibi veri sağlayıcıları size bir çok veri sunuyor. Elbette bunları size organik trafikte harika başarılar yaratmanız için paylaşmıyorlar. Reklamverenler için hazırlanmış bu güzel alanlardan, biraz da SEO meraklılarının faydalanmasında sanırım bir sakınca yoktur. Eğer işi gerçekten ileri seviyeye taşırsanız, aylar sonra elde edebileceğiniz trafik hakkında tahminlerde dahi bulunabilirsiniz!

3) Site Mimarisi ve Bilgi Akışı

Hepimiz için web sitelerimiz harika kullanıcı deneyimi sunan efsane ürünler! Peki ya arama motorları bunu böyle görüyorlar mı? Bilgi akışını kullanıcılarınız için harika tasarladığınızı düşünüyor olabilirsiniz ama arama motorları bunu bu şekilde değerlendirmiyor olabilirler. Her sayfanın altına yazdığınız onlarca etiket bilgisi ziyaretçileriniz tarafından hiç tıklanmıyor ve değer görmüyorken arama motorları tarafından ciddiye alınmasını bekleyemezsiniz. Bu yüzden her şeyi kenara bırakıp, sitenize Google gözüyle bakın ve gereksiz her şeyi sitenizden çıkarın. Temizlik bittiği zaman aslında yaptığınız şeyin sadece arama motorları için değil, tüm kullanıcılar için de faydalı olduğunu göreceksiniz.

4) Crawl Analizi ve Teknik Problemler

Bilgi mimarisini kurguladıktan sonra artık yola çıkmaya hazırız demektir! Aslında hayır. Daha yapılması gerekilen nice testler var. Siz tüm yapıyı kusursuz olarak kurguladığınızı düşünüyor olabilirsiniz ancak arama motoru örümcekleri bunu nasıl görüyorlar konusunda empati yapmanız gerekecek. İşte harika empati kuran biz SEO profesyonelleri bu duruma crawl analizi diyoruz. Crawl yazılımlarını kullanarak, sitenizde bir yazılımın dolaşmasını sağlıyorsunuz. Bu yazılımlar, tüm sayfayı Google’ın yaptığı gibi geziyor ve problemleri tespit ederek sizle paylaşıyor. Böylece projenizi yayına dahi almadan Google tarafından ne kadar ciddiye alınabileceğini kestirebilirsiniz. Harika bir yapı kurgulamak her zaman olduğu gibi sizin elinizde!

Yayına çıktıktan sonra GWT aracılığıyla sayfanızın crawl performansını inceleyin.

5) İçerik Problemleri

Teknik problemler sadece arama motorları için değil, kullanıcılar için de büyük bir problem yaratıyor. SEO’nun temel felsefesi gereği, hem arama motoru hem de kullanıcıları düşünmek zorundayız. Harika bir site yapısı kurguladık, hiç bir yerde hata bulmak dahi mümkün değil! Bu durum malesef arama motoru örümcekleri için yeterli değil. Örümcekler sayfada ne kadar rahat geziyor olursa olsun, onları besleyecek temel gıda maddesinin içerik olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bu yüzden, hem arama motoru örümcekleri hem de kullanıcılarınız için içerik yönünde neler yapabileceğinizi anlatacağım:

6) Dahili Linkleme Ağacı

Tüm site yapınız artık sorunsuz gezilebiliyor ve içerik yönüyle de zengin. Ancak bunu daha da mükemmel bir hale getirebilmek için Google’a içerikleri daha etkin biçimde sunmanız gerekiyor. Bu noktada dahili linkleme ağacı yapısını ele almalı ve geliştirmeliyiz. Genellikle hepimizin gözünden kaçan ancak kullanıcı deneyimi ve arama motoru dostu bir yapı yaratmak için olmazsa olmaz olan maddeleri derledik.

7) Kullanılabilirlik

Arama motorlarını, doğru yönlendirip istedikleri içerikle buluşturduktan sonra, daha etkili biçimde bağlayabilmek için dahili linkleri inceledik. Tüm bunların sonucunda aslında temelde istediğimiz şey, kusursuz kullanıcı deneyimini oluşturabilmek. Bunun en önemli parçalarından birisi de kuşkusuz kullanılabilirlik! Hem arama motorlarının, hem de kullanıcıların sitenizde daha etkili zaman geçirmesi ve elbette daha fazla satın alma yapması için bazı detaylara dikkat etmemiz gerekiyor.

8) Yardımcı SEO Enstrumanları

Arama motorlarına tamamen uyumlu bir siteyi neredeyse oluşturduk! Şimdi bazı yardımcı enstrumanlar kullanarak, arama motorlarının sitemizi daha doğru tanımasını sağlayacağız. Bunun için SEO’nun temel mantığı olan kullanıcı deneyimini sağlamanın ötesine çıkan bazı teknik düzenlemeleri de yapmamız gerekecek. Böylece olması gereken en ideal yapıya ulaşabileceğiz.

9) Uluslararası SEO

SEO için gerekli olan bir çok değişikliği tamamladık. Peki ya siteniz sadece bir dile ya da bir ülkeye hizmet etmiyorsa? Onlarca kopya içerik problemine ve tanınamayan sayfa yapılarına hazırlanmalısınız! Ancak Google bunları öngörerek bizler için bazı hazırlıklar yapmış. Aşağıda bahsettiğim ipuçlarını uyguladığınız sürece uluslararası SEO kampanyası için korkmanıza gerek kalmayacak.

10) Başarının Ölçümlenmesi

Megesoft’ta inandığımız en temel değerlerden birisi de, ölçümlenmeyen bir şeyin asla geliştirilemeyeceğidir! Bu yüzden yaptığımız tüm çalışmalarda ölçümlemeyi esas olarak almaya çalışıyoruz. SEO başarısını SERP düzeyinde ve Analytics düzeyinde iki farklı biçimde ölçümleyebilirsiniz. Başarıyı ölçmek için doğru metrikleri ve araçları kullanmak çok önemli. Bu yüzden sizin için hazırladığımız listeyi incelemelisiniz.

Exit mobile version