Modüler Telefon Projesi Project Ara 2017’de
8 Haziran 2016WhatsApp’a GIF Desteği Geliyor!
8 Haziran 2016Google Science Journal İle Telefonunuzu Deney Laboratuvarı
Google Science Journal İle Telefonunuzu Deney Laboratuvarı
Google, bu hafta düzenlenen geliştirici konferansı Google I/O 2016 kapsamında mobil odaklı birçok yeni uygulamasını duyurmuştu. Anlık mesajlaşma uygulaması Allo, görüntülü arama uygulaması Duo, küçük gruplar için sosyal ağ platformu Spaces, uygulama geliştiriciler için Google Play Developer Console bunlardan sadece bir kısmı olarak karşımıza çıktı. Şimdi ise akıllı telefonlar üzerinden kullanıcıların gerçek-zamanlı olarak deney yapabilmelerini sağlayan Science Journal uygulamasını duyurdu.
An itibariyle Android cihazlarda kullanılabilen Science Journal uygulaması, kısaca telefonlarda yerleşik olarak bulunan sensörleri kullanarak hareket, ışık ve ses gibi verileri ölçümleme ve bu verileri kaydetme gibi imkanlar sunuyor. Tüm bu işlemleri ise gerçek-zamanlı olarak yapıyor.
YENİ NESİL | Örneğin Science Journal ile evinizin içindeki ışık miktarı ile dışarıdaki ışık miktarını ölçümleyerek karşılaştırma yapabilir, bir köpeğin havlamasıyla oluşan ses şiddetini rakamsal verilere dökebilir, ya da cihazınızın yukarı-aşağı hareketinin hızını ölçümleyebilirsiniz. Bunun gibi birçok farklı deneyi akıllı telefonunuz üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik tüm bu verileri tek bir butona basarak gerçek-zamanlı olarak kaydedebilirsiniz.
Piyasada cihaz sensörlerini kullanarak çeşitli ölçüm yapan birçok mobil uygulama olsa da, Science Journal bilim odaklı bir uygulama olarak daha fazla ön plana çıkıyor diyebiliriz. Bilimsel veriler ile hesaplama yapılan uygulamada toplanan veriler, grafiğe veya çizelgeye dökülebiliyor, kullanıcılar dilerse bu ölçümlere kendi notlarını da dahil edebiliyor. Örneğin ölçüm esnasında sesli notlar alabiliyor ve verdiğiniz direktifler doğrultusunda daha spesifik zaman aralıkları veya farklı ölçümler için bilgi alabiliyorsunuz.
Science Journal uygulamasının sadece telefonlardaki sensörler ile sınırlı tutulmadığını da belirtmek gerekiyor. Öyle ki uygulama harici sensörler ile de uyumlu olarak çalışabiliyor ve daha detaylı ölçümler için Arduino cihazlara da bağlanabiliyor.