Prestashop Nedir?
Prestashop adından da anlaşılacağı gibi presta alışveriş anlamına gelmektedir. Prestashop genel itibari ile bir e-ticaret yazılımı olmakta ve ücretsiz açık kod kaynaklıdır. Dünya üzerinde yüz binden fazla kullanıcısı ve geliştiricisi bulunmaktadır. Prestashop dünya üzerinde e-ticaret yazılımı olarak kabul görmüş olsa da pek fazla bilmeyeni de bulunmaktadır. WordPress gibi büyük ve kullanışlı sistemlerin yanında küçük sistemler olarak nitelendirilmektedir. PHP bilginiz var ve CSS bilginiz üst düzeyde ise kendi tasarımınızı oluşturup Prestashop sistemine giydirebilirsiniz ya da var olan tema üzerinden de düzenleme yapabilirsiniz.
Prestashop kolay kurulumu ve bazı hosting firmalarının da otomatik olarak kurup verdiği bir sistemdir.
Nasıl ve Nerelerde Kullanılır?
İlk olarak kurulum çok basit demiştik ve kurulum ardından gelen eklentiler ile ilk prestashop e ticaret adımımızı bu şekilde atabiliriz. Prestashop 2007 yılında açık kaynak kodlu yazılım lisansı alınarak küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullanabileceği bir e-ticaret yazılımı olarak piyasaya sürülmüştür. Geliştirilmeye açılan bir projedir. Prestashop Paypal ve Google Checkout gibi çok sayıda çeşitli ödeme seçenekleri mevcuttur. Prestashop 2010 yılında en iyi açık kaynak kodlu yazılıma sahip e-ticaret yazılımı ve 2011 en iyi iş uygulaması yazılımı seçilmiştir.
Yönetim paneli yani sitenizi yönettiğiniz arka kısım ajax kodlaması ile yapılmış olup işlemlerinizi daha pratik şekilde ve görselliğe önem verilmiş sistemlerdendir. Ücretsiz geliştirilen paylaşıldığı modül ve blokları kullanabildiğiniz ve eklenti modül veya tasarımları geliştirerek ücret karşılığında satılmasını isteyenler Prestahop resmi eklentiler sayfasından işlemlerini yapabilirler. Prestashop gibi birçok yazılım bulunmaktadır. Prestashopdan önce birçok geliştiricisi ve ücretli olarak geliştiren özellikle de Türkiye’de olmakla beraber bu sistem üzerinden çalışan çok sayıda site ve işletme bulunmaktadır.