YENİ NESİL | Testi geçemeyen 4,5G uyumlu cihazlar
BTK Başkanı Sayan: 4,5G destekli cihazların testleri alanında uzman ekibimiz tarafından yapılıyor. Testler neticesinde, standartlara uygun olmadığı tespit edilen cihazlara yönelik idari yaptırımlar uygulanacak…
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G destekli cihazların testlerinin, kurumun alanında uzman ekipleri tarafından yapıldığını belirterek, “Testler neticesinde standartlara uygun olmadığı tespit edilen cihazlara yönelik kanunda öngörülen idari yaptırımlar uygulanacak” dedi.
Sayan, yaptığı açıklamada, BTK’nın piyasa gözetimi ve denetimi anlamında elektronik haberleşme cihazlarına uyguladığı testler hakkında bilgi verdi.
BTK Başkanı Sayan, son yıllarda kullanımı gittikçe artan giyilebilir cihazlara yönelik testleri yapmaya başladıklarını söyledi. Sayan, insansız hava araçlarının kullanımının yaygınlaşması nedeniyle bu araçların da özellikle radyo frekans güçlerinin seviyesini ve istenmeyen yayına sebep olup olmadıklarını ölçtüklerini bildirdi.
Laboratuvarlarda, elektromanyetik dalgaların insan sağlığına etkileri bağlamında sadece mobil ses haberleşmesi değil, aynı zamanda 3G ya da 4,5G teknolojileri ile data iletimi de yapabilen cihazların SAR değerlerine de baktıklarını belirten Sayan, şöyle konuştu:
“Batarya yanması ve patlaması gibi olayları sıkça duyuyoruz. Bu kapsamda bataryaların elektriksel güvenlik testlerini yapmaya başladık. Ayrıca 4,5G destekli cihazların testleri de konusunda uzman ekibimiz tarafından yapılıyor. Tüm bu testlerin neticesinde standartlara uygun olmadığı tespit edilen cihazlara yönelik kanunda öngörülen idari yaptırımlar uygulanacak.”
“YERLİ ÜRETİMDE UMUT VERİCİ GELİŞMELER VAR”
Sayan, 4,5G ihalesini yaparken, yerli üretimin en fazla önem verdikleri konuların başında geldiğini belirterek, ilk yıl için yüzde 30, ikinci yıl için yüzde 40 ve sonrasında yüzde 45 olarak belirledikleri yerli ürün zorunluluğunun bu duruşun göstergesi olduğunu ifade etti.
Teknolojinin yalnızca kullanıcısı ya da takipçisi olmayıp üretime doğrudan katılım için gayret gösterdiklerini dile getiren Sayan, BTK’nın yaptığı düzenleme, yetkilendirme ve denetimlerde bu hususun öne çıktığını kaydetti.
Sayan, 4,5G ihalesiyle hızlı internetin Türkiye’de kullanılmasına yönelik bir adım atıldığını anımsatarak, bu girişimin yerli ve milli üretim, tedarik, Ar-Ge personeli istihdamı ile Ar-Ge hedeflerinin ileri taşınmasında önemli rol oynadığını anlattı.
Yerli üretimi donanım ve yazılım anlamında harekete geçirmek istediklerine dikkati çeken Sayan, bu kapsamda sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle sık sık bir araya geldiklerini ve BTK’nın konuya verdiği önemi anlattıklarını söyledi.
Sayan, yerli üretim alanında ümit verici gelişmeler olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
Hepimizin gururu olan 4,5G Haberleşme Teknolojisi Geliştirme projesi nisanda yerli malı belgesini aldı. Biz en zor olanını yani baz istasyonunu yapabildik ülke olarak. 4,5G lansman toplantısında işletmecilerden bu baz istasyonlarının siparişi için söz aldık. Bu sayede diğer şebeke bileşenlerinin de ülkemizde üretilmesini sağlayacak yatırımların cesaret kazanacağını düşünüyoruz. Yazılımın yerliliği ve milliliği konusuna da büyük önem veriyoruz. Mobil işletmecilerin ihtiyacı olan yazılımları üretebilmek gerekiyor.
Yabancı şirketler ülkemizde yerli üretim yapmaya çok istekliler, bu sayede haberleşme teknolojileri konusunda uluslararası bilgi birikiminin ülkemize transferi de mümkün olacak. Bilişim sektöründeki üretim kabiliyetimiz bizi gelişmiş ülkeler sınıfına taşıyabilecek potansiyele sahip, bundan hiç kuşkumuz yok.
Türkiye’de 4.5G heyecanı yaşanıyor. Bu gece yarısı 00.01 itibarıyla 4.5G teknolojisi hayatımıza girdi ve daha hızlı internete kavuştuk. Ve herkes bugün ulaştığı internet hızını merak ediyor. Ama bu merak her an kotanızı tüketebilir
“5G’NİN YOL HARİTASI BELİRLENECEK”
Tüm dünyada standartlaşma, ürün ve teknoloji geliştirme aşamasında olan 5G teknolojilerine yönelik önemli çalışmalar başlattıklarını da ifade eden Sayan, Türkiye’de Ar-Ge, özellikle de ürün geliştirmeye odaklanarak yerli ürün ve teknoloji şirketleri çıkarmak, sektördeki ve ilgili diğer sektörlerdeki tüm paydaşları ekosisteme dahil etmek amacıyla 5GTR Forumu (Yeni Nesil Mobil Haberleşme Teknolojileri Türkiye Forumu) kurduklarını söyledi.
Sayan, 5G’nin yol haritasını belirleyecek forum ile elektronik haberleşme sektörünün tüm aktörlerinin katkılarıyla uluslararası alanda mevcut ilişkilerin güçleneceğini belirterek, “Türkiye’nin dünyada 5G ile ilk tanışan ülkelerden biri olması için gerekli eşgüdüm, iş birliği ve Ar-Ge desteği sağlayacak bu çalışmalar, ülkemizin dünyadaki ilk on ekonomi arasına girebilmesi için büyük önem taşıyor. Bu amaçla gerekli girişimleri gerçekleştirmeye ve yönlendirmeye BTK olarak devam ediyor olacağız.” dedi.